SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tumba Gymnastik & Gymmix
Truppgymnastik
Truppgymnastik
Om truppgymnastiken

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder, framförallt i Norden och Storbritannien. 

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är truppgymnastiken en stor sport som barn, unga och vuxna tränar i förening. Bland gymnastikens discipliner i Sverige är truppgymnastiken den största.

 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

 

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

 

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

 
Truppgymnastik i Tumba Gymnastik
Vår målsättning med truppgymnastiken är att erbjuda en träningsform för alla barn och ungdomar som vill träna och tävla i gymnastiken. Eftersom truppgymnastiken bygger på ett lagarbete är det den gemensamma insatsen hos alla gymnaster som räknas vilket skapar en inkluderande idrott.
 

I vår truppgymnastikverksamhet tränar och tävlar barn och ungdomar mellan ca 8-16 år. Vi har ett antal truppgrupper i olika åldrar och nivå. De yngre truppgrupperna tävlar på föreningstävlingar i regionen. Med åren ges möjlighet att tävla på regiontävlingar och från det år man fyller 13 kan trupperna tävla på rikstävlingar. I Tumba Gymnastik har vi idag trupper som tävlar på förenings-, region- och rikstävlingar.

 
För att börja i truppgymnastiken krävs vanligtvis förkunskaper, beroende på truppens nivå och svårighetsgrad. För en nybörjare kan det vara bra att starta i en breddgrupp eller förberedande truppgrupp. 
 
Till våra truppgrupper tillämpar vi kösystem och individuell inplacering i lämplig truppgrupp så snart det finns plats. Inplaceringen sker löpande och beroende på gymnastens ålder, förkunskaper och tillgängliga platser. Därefter får gymnasten prova på att träna med den aktuella truppen så att en så gynnsam inplacering som möjligt kan ske för gymnasten och truppen.
 
Avgifter
 
Medlemsavgift
Alla aktiva i föreningen måste erlägga årlig medlemsavgift.
 
Träningsavgift:
Våra träningsavgifter för föräldrabarn, barn, bredd- , parkour och truppgrupper bygger på träningsmängd per vecka och antal träningsveckor per år.
 
Mer om våra avgifter finns att läsa här:
 
 
Tränings eller tävlingslicens (försäkring):
Om gymnasten tränar eller tävlar med fria rotationer (volter) oavsett redskap samt vid trampetthopp med överslag eller kullerbytta till mattberg tillkommer en avgift för tränings- eller tävlingslicens.
Licensen tecknas genom föreningen hos Pensum och kostar 150 kr för träning eller 180 kr för tävling per år och betalas alltid årsvis vid anmälan under höstterminen eller vårterminen och har årsförfallodag 1 oktober. Den är personlig och överförs till den förening man är medlem i vid eventuellt föreningsbyte. Det finns ingen möjlighet att teckna kortare tid än ett år. 
Uppvisning i tävlingsform 23/10
2022-10-10 20:23

SÖNDAG 23/10 

 

Våra truppgrupper, från nybörjare till de som har tävlat lite mer, genomför en tävlingsliknande uppvisning. Detta för att träna på att visa upp tävlingsvarv och fristående och för att prova kommande tävlingsvarv. 

 

Vi kommer att livestreama eventet och ni kan hitta länken genom att klicka HÄR! (Lösen TG77)

Det kommer även att kunna ses i efterhand. 

 

TACK till alla som kom! Streamen fungerade tyvärr inte men allt finns inspelat så så snart det är klart kommer den att finnas här!

 

Program Tävlingstart ca 16:00 och avslut ca 18.15

 

STARTNR 

FRISTÅENDE 

MATTA 

HOPP

31 

   

 

55

 

   

13

14

   

 

20

 

   

28

55

   

 

13

 

   

14

10 

20

   

11 

 

28

 

12 

   

31

13 

13

   

14 

 

14

 

15 

   

20

16 

28

   

17 

 

31

 

18

   

55

 

 

Välkomna ❤️🖤

Vi säljer Newbody!
2020-10-09 22:22
Välkomna in i vår webshop och förse er med underkläder och strumpor. Nytt för i år är tillskott av kryddor, handdukar och tvål Hjälp oss att nå våra drömmar och kunna fortsätta med den rörelseglädje truppgymnastiken ger! Pga rådan pandemi önskar vi att ni väljer DIREKTKÖP. Om man väljer 6 paket eller fler är det gratis frakt så nyttja gärna att gå ihop med en bekant! https://www.newbody.se/s/TCUQXZT-CUTZXB
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Gymnastiksektionen, 26/03 22:29 
Gymnastiksektionen, 30/01 18:23 
Gymnastiksektionen, 30/01 18:16 
Gymnastiksektionen, 29/12 09:54 
Gymnastiksektionen, 18/12 21:47 
 
Våra sponsorer
Centrala förbund